Dutch English

Windfarm Merkur

Project: Offshore Wind Energy
Client: Merkur Offshore GmbH
Location: North Sea
Year: 2015 - 2016

Project description:

Offshore windpark Merkur is gerealiseerd in het Duitse deel van de Noordzee, ongeveer 45 km ten noorden van de Duitse Borkum-eilanden. Het totaal opgewekte vermogen van 396MW wordt geproduceerd door 66 windturbines, voldoende voor het verbruik van zo’n 500.000 huishoudens. Het windpark is aangesloten op het net van TenneT via een 155kV Offshore substation (OSS) op het TenneT offshore station Dolwin 3. De windturbines zijn onderling verbonden met 33 kV kabels om de opgewekte elektriciteit te transporteren naar het 155kV Offshore OSS van Merkur. Op het Merkur OSS wordt de spanning naar 155 kV getransformeerd en is het windpark verbonden met de export kabels van TenneT. Deze export kabels zijn vervolgens weer aangesloten op het Offshore HVDC-platform Dolwin 3. Hier wordt de wisselspanning van verschillende windparken omgezet naar gelijkspanning en wordt het totale vermogen via een HVDC-kabel naar land getransporteerd.

Activities of Energy Solutions:

Voor dit project heeft Energy Solutions een bijdrage geleverd tijdens het ontwerp en van de elektrische infrastructuur van het OSS. De volgende werkzaamheden zijn in samenwerking met Merkur Offshore GmbH uitgevoerd (waarvan drie dagen per week op het hoofdkantoor in Hamburg):

  • Technische ondersteuning en tijdelijke vervanging van de Electrical Package Manager bij o.a. de volgende werkzaamheden:
  • Design review van het ontwerp van het de elektrische infrastructuur op het OSS.
  • Controleberekeningen, technisch overleg en afstemming met de windturbine package van het project en de windturbine leverancier. Met name voor de grid compliance volgens de eisen van TenneT.
  • Controleberekeningen, technisch overleg en afstemming met de Balance of Plant (BoP) aannemer en onderaannemers voor zowel de hoogspanningsinstallaties als het back-up systeem, secundaire installaties en de auxilliary systemen
  • Controleberekeningen, technisch overleg en afstemming met TenneT TSO voor de netaansluiting van het windpark

In januari 2018 is het OSS geïnstalleerd en inmiddels is de laatste windturbine geplaatst. Het windpark wordt momenteel in bedrijf genomen.

Interesting websites:

https://www.merkur-offshore.com/