Dutch English

Windpark Northwind

Project: Windenergie op zee
Opdrachtgever: Northwind NV
Plaats: Borkum, Noordzee
Jaar: 2008 - 2020

Projectomschrijving:

Het Offshore Windpark Northwind gelegen op de Lodewijkbank (voorheen Bank zonder Naam) en stond voorheen bekend als het Eldepasco Windpark. De Lodewijkbank ligt op circa 37 kilometer uit de kust van Zeebrugge in de Belgische Economische Zone van de Noordzee. De bouw van het Northwind windpark project is gestart in 2012 en de eerste offshore constructie werkzaamheden sinds begin 2013. Het Northwind windpark bestaat uit 72 turbines van het type Vestas V112 die zijn geïnstalleerd op een monopile fundering in een waterdiepte variërend van 16 tot 29 meter. De turbines zijn onderling verbonden door middel van 8 strengen van 33kV submarine kabels. De totale opwekking van 72 x 3 MW wordt op deze manier verzameld op het Offshore High Voltage Station (OHVS), waar het wordt getransformeerd naar een spanning van 220kV. Het OHVS is tevens voorbereid voor de toekomstige aansluiting van het Belwind 2 windpark op 220kV niveau. Vanaf het OHVS wordt het totale vermogen van Northwind 216MW en het vermogen van Belwind 2 (150-165MW) door een 42km lange 220kV submarine kabel getransporteerd naar de kust van Zeebrugge. Vanaf het aanlandingspunt aan de kust verbindt een 2.5km lange landkabel de energie naar de Hoogspanningspost Zeebrugge waar de aansluiting via een 220/150kV transformator plaatsvindt op het 150kV net van de Belgische transport system operator (TSO) ELIA. In de toekomst zal een rechtstreekse aansluiting van de 220kV kabel plaatsvinden op het nieuw aan te leggen 380/220kV station van ELIA te Zeebrugge (onderdeel van het ELIA Stevin project). Bij het ontwerp van de netaansluiting op 220kV niveau is gekeken naar het bereiken van een zo groot mogelijke synergie om het Northwind windpark en het toekomstige Belwind 2 windpark aan te sluiten. De 220kV interconnector kabel van 13.75 kilometer tussen Northwind en Belwind 2 wordt daarbij meegenomen in de aanleg van Northwind.

Werkzaamheden van Energy Solutions:

Voor dit project levert Energy Solutions in opdracht van Northwind NV een substantiële bijdrage aan het verkrijgen van de netaansluiting van het park op het ELIA 150kV net via een 220/150kV transformator, het ontwerp en het specifiëren van de elektrische infrastructuur, de ontwerpverificaties en de begeleiding tijdens de constructie van de elektrische infrastructuur van het windpark. De volgende werkzaamheden worden in samenwerking met Northwind uitgevoerd:

 • Projectondersteuning gedurende de (pre-)engineering en aanbesteding van de elektrische infrastructuur van windpark en het begeleiden van de interfaces met de windturbineleverancier en met de 220kV netaansluiting op het ELIA station te Zeebrugge.
 • Het uitvoeren van diverse alternatieven en synergiën studies, berekeningen en simulaties voor het realiseren van gecombineerde aansluiting van de Offshore windparken Northwind en Belwind 2 op 220kV niveau en een back-up koppeling naar Belwind 1.
 • Het opstellen van de technische specificaties voor het de verschillende contracten voor het leveren en installeren van de 33kV submarine kabels, de 220kV submarine export en interconnector kabels, de 220kV landkabels en het 33/220kV Offshore High Voltage Station (OHVS).
 • Technische ondersteuning bij de aanbesteding van bovengenoemde contracten voor de elektrische infrastructuur.
 • Projectmanagement als Deputy Package Manager Electrical Infrastructure tijdens de constructie van het project.
 • Projectbegeleiding tijdens de constructie van het project.
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen voor het 33kV/220kV Offshore High Voltage Station (OHVS).
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen voor de uitbreiding van de onshore control room van Belwind 1 om deze geschikt te maken als control room voor de offshore windparken Northwind, Belwind 1 en Belwind 2.
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen van de 42 kilometer 220kV submarine export kabel (3x1000mm2 en 3 x 1200mm2)
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen van de 13.75 kilometer 220kV submarine interconnector kabel (3x400mm2
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen voor de ruim 49 kilometer 33kV submarine kabels die de turbines onderling verbinden.
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen van de 7.5 kilometer 220kV land kabel.
  Begeleiding van de inbedrijfstelling van de elektrische infrastructuur.

Interessante websites:

https://www.elia.be/nl/infrastructuur-en-projecten