Dutch English

Windpark Norther

Project: Windenergie op zee
Opdrachtgever: Norther N.V.
Plaats: Noordzee, Zeebrugge
Jaar: 2011 - 2020

Projectomschrijving:

Het Offshore Windpark Norther ligt op circa 22 kilometer uit de kust van Zeebrugge in de Belgische Economische Zone van de Noordzee. De aanvang van bouw van het Northwind windpark project is gepland voor 2017/2018. Norther N.V. is eigendom van Elicio N.V. via haar de dochter onderneming N.V. Elnu en Eneco via haar de dochter onderneming Eneco Wind Belgium N.V. gebaseerd op een 50%-50% aandelen verdeling. Het Norther windpark zal bestaan uit turbines van 8,4 MW of meer met een totaal geïnstalleerd vermogen van ca. 370 MW. De turbines worden geïnstalleerd op een monopile fundering in een waterdiepte van gemiddeld 26 meter. De turbines worden onderling verbonden door middel van 33kV submarine kabels. De totale opwekking van 350 MW wordt op deze manier verzameld op het Offshore High Voltage Station (OHVS), waar het wordt getransformeerd naar een spanning van 220kV. Vanaf het OHVS wordt het totale vermogen van Norther door een 25km lange 220kV submarine kabel getransporteerd naar de kust van Zeebrugge. Vanaf het aanlandingspunt aan de kust verbindt een 1.5km lange landkabel de energie naar de Hoogspanningspost Stevin waar de aansluiting plaatsvindt op het toekomstige 220kV net van de Belgische transport system operator (TSO) ELIA.

Werkzaamheden van Energy Solutions:

Voor dit project levert Energy Solutions in opdracht van Norther NV een substantiële bijdrage aan het verkrijgen van de netaansluiting van het park op het ELIA 220kV, het ontwerp en het specifiëren van de elektrische infrastructuur, de ontwerpverificaties en de begeleiding tijdens de aanbestedingsfase. De volgende werkzaamheden worden in samenwerking met Norther uitgevoerd:

 • Projectondersteuning gedurende de (pre-)engineering en aanbesteding van de elektrische infrastructuur van windpark en het begeleiden van de interfaces met de windturbineleverancier en met de 220kV netaansluiting op het ELIA station te Zeebrugge.
 • Het opstellen van de technische specificaties voor het leveren en installeren van de 33kV submarine kabels, de 220kV submarine export en het 33/220kV Offshore High Voltage Station (OHVS).
 • Technische ondersteuning bij de aanbesteding van bovengenoemde contracten voor de elektrische infrastructuur.
 • Projectmanagement als Package Manager Electrical Infrastructure tijdens de ontwerp, aanbestedingsfase en constructiefase van het project.
 • Ontwerp, aanbesteding en installatie van het onshore server cabine te zeebrugge.
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen voor het 33/220kV Offshore High Voltage Station (OHVS).
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen van de 28 kilometer 220kV submarine export kabel (3x1600mm2).
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen voor de ruim 70 kilometer 33kV submarine kabels die de windturbines onderling verbinden.
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen van de 220/33kV transformator 410MVA.
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen van de 220kV schakelinstallatie en de 33kV schakelinstallatie.
 • Begeleiden 220kV netaansluiting van Elia op het Stevin station te Zeebrugge.
 • Begeleiden interfaces met de PPA contractors en de windturbine leverancier.
 • Begeleiding van de inbedrijfstelling van de elektrische infrastructuur.

Interessante websites:

https://www.4coffshore.com/windfarms/norther-belgium-be04.html