Dutch English

Windpark Belwind 1&2

Project: Windenergie op zee
Opdrachtgever: Belwind Offshore Energy
Plaats: Noordzee, Zeebrugge
Jaar: 2009 - 2017

Projectomschrijving:

Het Belwind Offshore Energy Windpark is gelegen op de Blighbank circa 46-52 kilometer uit de kust van Zeebrugge in de Belgische Economische Zone van de Noordzee. Het Belwind project wordt gerealiseerd in twee fasen:

 • Belwind 1, constructie in de periode 2009 – 2010
 • Belwind 2 (Nobelwind), constructie in de periode 2016 – 2017

Het Belwind 1 windpark bestaat uit 55 turbines van het type Vestas V90 die zijn geïnstalleerd op een monopile fundering in een waterdiepte variërend van 20 tot 37 meter. De turbines zijn onderling verbonden door middel van 5 strengen van 33kV submarine kabels. De totale opwekking van 55 x 3 MW wordt op deze manier verzameld op het Offshore High Voltage Station (OHVS), waar het wordt getransformeerd naar een spanning van 150kV. Vanaf het OHVS wordt het totale vermogen van 165MW door een 52km lange 150kV submarine kabel getransporteerd naar de kust van Zeebrugge. Vanaf het aanlandingspunt aan de kust voert een circa 2.6km lange landkabel de energie naar het Onshore Boosterstation van Belwind waar de spanningsregeling voor de 150kV plaatsvindt. Vanuit het Onshore Booster station verbindt een 900m lange kabel het windpark met het 150kV net van de Belgische transport system operator (TSO) ELIA. Ook voor het tweede deel (165 MW) van het Belwind windpark als ook voor de installatie van het Belwind DEMO project was Energy Solutions weer betrokken voor de Elektrische infrastructuur van het windpark. Het tweede deel van Belwind, ook wel genaamd Nobelwind, is via een al eerder aangelegde 220 kV export kabel verbonden met Northwind OHVS waar vandaan het vermogen van het windpark Nobelwind en Northwind via een 220 kV submarine kabel getransporteerd wordt naar de kust. Tevens is er een 33 kV kabel geïnstalleerd tussen het Belwind 1 OHVS en het Nobelwind OHVS waarmee de windparken gekoppeld kunnen worden. Windpark Nobelwind bestaat uit 50 turbines van het type Vestas V112-3.3 MW die onderling en met het Nobelwind OHVS verbonden zijn door middel van 6 strengen van 33 kV submarine kabels.

Werkzaamheden van Energy Solutions:

Voor dit project leverde Energy Solutions in opdracht van Belwind NV en Nobelwind NV een substantiële bijdrage aan het verkrijgen van de netaansluiting van het park op het ELIA 150kV net, het ontwerp en het specifiëren van de elektrische infrastructuur, de ontwerpverificaties en de begeleiding tijdens de constructie van de elektrische infrastructuur van het windpark. De volgende werkzaamheden werden in samenwerking met Belwind en Nobelwind uitgevoerd:

 • Projectondersteuning gedurende de (pre-)engineering en aanbesteding van de elektrische infrastructuur van windpark en het begeleiden van de interfaces met de windturbineleverancier en met de 150kV netaansluiting op het ELIA 150kV station te Zeebrugge.
 • Het uitvoeren van diverse berekeningen en simulaties
 • Het opstellen van de specificaties voor het Design & Construct contract.
 • Ondersteuning bij de aanbesteding van het Design & Construct contract.
 • Projectmanagement als Package Manager Electrical Infrastructure tijdens de constructie van het project Belwind 1 en Electrical Engineer en kabelspecialist van het project Belwind 2 (Nobelwind).
 • Projectbegeleiding tijdens de constructie van het project.
 • Technisch ontwerp en begeleiding bij het verkrijgen van het meetsysteem voor de “Groene Stroom Certificaten”
 • Offshore High Voltage Stations (OHVS).
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen voor het 150kV/150kV Onshore Booster Station met een totaal vermogen van 185MVA.
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen van de 52 kilometer 150kV submarine kabel
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen voor de ruim 2 x 50 kilometer 33kV submarine kabels die de turbines onderling verbinden.
 • Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen van de 3 kilometer 150kV land kabel.
 • Testen en inbedrijfstelling van de elektrische infrastructuur
 • Nadat het windpark Belwind 2 (Nobelwind) begin 2017 in bedrijf was genomen, werd er in april 2017 een kabelfout gevonden in een 33 kV submarine kabel.
 • Energy Solutions heeft als kabelexpert technische ondersteuning en deskundig advies geleverd bij het foutonderzoek en de reparatie zelf.

Interessante websites:

http://parkwind.be/