Dutch English

Windpark Northwester 2

Project: Windenergie op zee
Opdrachtgever: Northwester 2 NV
Plaats: Noordzee, Oostende
Jaar: 2017 - 2020

Projectomschrijving:

Northwester 2 is het zevende offshore windpark in het Belgische deel van de Noordzee en ligt op ongeveer 51 km uit de kust. Northwester 2 telt 23 Vestas windturbines van elk 9,5 MW met een totale capaciteit van 219 MW. De turbines zijn in 6 strings onderling verbonden door middel van 33kV submarine kabels. De totale opwekking van 23 x 9,5 MW wordt op deze manier verzameld op het Offshore High Voltage Station (OHVS), waar het wordt getransformeerd naar een spanning van 225kV. Vanaf het OHVS wordt het totale vermogen van 219MW door een 17 km lange 225kV export kabel aangesloten via het Offshore Switch Yard (OSY) op het Belgische net van de Belgische transport system operator (TSO) ELIA.

Werkzaamheden van Energy Solutions:

Voor dit project leverde Energy Solutions in opdracht van Northwester 2 NV een substantiële bijdrage aan het ontwerp, het specifiëren van de elektrische infrastructuur, de ontwerpverificaties en de begeleiding tijdens de constructie en installatie van de elektrische infrastructuur van het windpark. De volgende werkzaamheden werden in samenwerking met Northwester 2 uitgevoerd:

·         Projectondersteuning gedurende de (pre-)engineering en aanbesteding van de elektrische infrastructuur van het windpark en het begeleiden van de interfaces met de windturbineleverancier en met de 225kV netaansluiting op het ELIA OSY.

·         Het uitvoeren van diverse berekeningen en simulaties voor de kabels en netaansluiting.

·         Het opstellen van de technische specificaties voor de verschillende contracten voor het leveren en aansluiten van de 33kV submarine kabels, de 225kV submarine export kabel en het 33/225kV Offshore High Voltage Station (OHVS).

·         Technische ondersteuning bij de aanbesteding van bovengenoemde contracten voor de elektrische infrastructuur.

·         Projectbegeleiding tijdens de constructie van het project.

·         Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen voor de Offshore High Voltage Stations (OHVS).

·         Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen van de 17 kilometer 225kV submarine kabel.

·         Kwaliteitscontroles en afnamekeuringen voor ongeveer 25 kilometer 33kV submarine kabels die de turbines en OHVS onderling verbinden.

·         Ondersteuning tijdens testen en inbedrijfstelling van de elektrische infrastructuur.

Interessante websites:

http://parkwind.be/projects/northwester-2/