Opdrachtgever : Westermeerwind

Periode : 2013 – 2015

Project omschrijving:

Windpark Westermeerwind is aangelegd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het windpark bestaat uit 48 turbines met een totaal vermogen van 145MW en zal windstroom produceren voor circa 160.000 huishoudens.

Het unieke van dit project is dat de turbines in het IJsselmeer staan. Hierdoor wordt offshore technologie gecombineerd met conventionele landtechnologie. Met 33kV submarine parkbekabeling wordt de opgewekte energie getransporteerd naar het 110/33kV station Westermeerwind. Vanaf dit station wordt de opgewekte energie op 110kV niveau naar het landelijk hoogspanningsnet getransporteerd.

De bouw van het 110/33kV station moet was eind mei 2015 gereed. De aanleg van de fundaties van de windmolen, parkbekabeling en het plaatsen van de turbines heeft plaatsgevonden van maart 2015 tot juli 2015. Vanaf augustus 2015 worden de turbines getest en in gebruik genomen.

Werkzaamheden van Energy Solutions

Voor dit project heeft Energy Solutions een substantiële bijdrage geleverd tijdens het ontwerp en de realisatie van de elektrische aansluiting van de wind turbines op het landelijk hoogspanningsnet.

De volgende werkzaamheden worden in samenwerking met Westermeerwind uitgevoerd:

  • Het opstellen van de specificaties voor de elektrische infrastructuur op 33kV en 110kV niveau.
  • Technische ondersteuning bij de aanbesteding van de werkzaamheden voor de elektrische infrastructuur.
  • Projectondersteuning gedurende de detail engineering, fabricage, uitvoering en het testen en inbedrijfstellen van de elektrische infrastructuur van windpark en het begeleiden van de interfaces met de 110kV netaansluiting van TenneT

Interessante websites

http://www.westermeerwind.nl/

Ventolines

Siemens